Glavni namen projekta NEXT1KOAT, kateri poteka v okviru 7.Okvirnega progrma aEvropske komisije, je dati evropskim proizvajalcem pohištva trajnostno, ekološko in celovito rešitev za zaščito površine pohištva z razvojem trojnega sistem eno komponentnih poliuretanskih vodnih premazov na osnovi morskih alg s široko možnostjo aplikacije. Konzorcij sestavlja 14 partnerjev iz 7 evropskih držav (Velika Britanija, Malta, Španija, Nemčija, Francija, Irska in Slovenija). Projekt se je začel leta 2013, zaključil pa se bo v začetku leta 2016.

Rešitev leži v modifikaciji morskih alg z razvojem polimernih disperzij. Alge so bile izbrane kot zelo obetaven naravni vir, ker ne tekmujejo s človeškimi zemljišči in vodnimi viri. S sintezo morskih alg so bili razvili trije tipi kemijskih spojin, ki so bile vključene v hrbtenico polimerov. Španski partner Inspiralija je v sodelovanju z irskim podjetjem Oilean Glas Teo razvila novo vrsto monomerov na osnovi morskih alg, ki so kompatibilne s širokim izborom različnih sinteznih poti za različne vrste uporabe.

Kemijske reakcije in procese je raziskoval nemški inštitit Fraunhofer WKI, v sodelovanju s slovenskim podjetjem Helios. Inovativni monomeri se integrirajo v hrbtenico polimerov, tako, da se proizvedejo visoko zmogljive 1K disperzije. Španski tehnološki center CETEM, je v sodelovanju z španskima pohištvenima podjetjema Isolack in Riomader, izvedel optimizacijo aplikacije disperzije, sušenja in procesa utrjevanja. Njihova naloga je bila izvedba formulacije primerne za industrijsko uporabo. V skupne raziskovalne napore prispevajo še malteško združenje pohištvenikov Malta Furniture Manufacturers Organisation, slovenski Lesarski grozd in britanski The British Plastic Federation. Ta tri vodilna združenja poleg razširjanja in objavljanja informacij o projektu, skrbijo tudi za dejavnost mreženja z zainteresiranimi potencialnimi skupinami (različni raziskovalni projekti), drugimi predstavniki pohištvene industrije ter potencialnimi investitorji s ciljem spraviti razviti produkt na trg. Poleg tega srbijo za sklenitev dogovora med partnerji o zaščiti intelektualne lastnine na projektu.

Konzorcij se je 21. oktobra 2015, sestal v Količevem na podjetju Helios, kjer so partnerji pregledali dosežene rezultate projekta ter se dogovorili glede zaključnih aktivnostih do konca projekta. Dosedanji rezultati kažejo, da je v raziskovalnem delu cilj projekta dosežen, pred konzorcijem pa je še izziv zagotoviti, da bo nov premaz zaživel tudi v praksi, na površinah ekološko naravnanega pohištva v naših domovih.

Več informacij o projektu lahko najdete na spletni strani: http://www.next1koat.eu/
Pripravila: Mag. Erika Valentinčič, Lesarski grozd (erika@sloles.com)