Projekt  FreeFoam (2013-2016) se počasi bliža svojemu zaključku. Projekt je sofinanciran iz 7. okvirnega programa Evropske komisije, v katerem sodelujejo partnerji iz Francije, Velika Britanije, Slovenije, Izraela, Slovaške in Španije.

Fleksibilna poliuretanska pena je ena izmed najbolj vsestranskih materialov, ki je prisotna npr v avtomobilski industriji, oblazinjenemu pohištvu, spalnem programu (vzmetnice), v embalaži, kot izolacijski material in podobno. Evropski sektor izdelave poliuretanskih pen šteje preko 50.000 podjetij, ki zaposlujejo več kot 1,6 milijona ljudi.

Cilj projekta FreeFoam je razvoj novega postopka proizvodnje PUR pene z znižanjem koncentracije prostega izocianata z uporabo tehnologije funkcionalne mikrokapsulacije izocianata. S tem se zmanjšuje vpliv na zdravje delavcev v proizvodnji PU pen ter obenem daje možnost določanja lastnosti PU pen neposredno že z osnovnimi komponentami za izdelavo PUR pen.

Razvita je industrijsko preskušena je  edinstvena, homogena reaktivna mešanica za izdelavo PUR pene, kjer so reaktanti fizično ločeni z uporabo mikrokapsul, ki se v postopku izdelave PU pene razporedijo v poliolno zmes.  Mikrokapsulirani izocianat se enostavnejše trasportira ter omogoča enostavnejšo izdelavo specialnih izdelkov iz PUR pene pa tudi izdelkov na področju kmetijstva, komzetike in podobno.

Več si lahko preberete na povezavi: http://www.freefoam-project.eu/